Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

AΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ANN CLEEVES



Γεννημένη το 1954 στην Αγγλία,η Ann Cleeves αυτή την στιγμή θεωρείται η πιο πλούσια συγγραφέας στον κόσμο, με την πραγματική έννοια. Τα βιβλία της έχουν εκτοξεύσει τις πωλήσεις στα ύψη και οι βραβεύσεις έχουν έρθει κατά κόρον.

Και όχι τυχαία, η βρετανίδα συγγραφέας έχει το κλειδί της επιτυχίας. Δίνει στο αναγνωστικό κοινό αυτό που η ίδια πολύ καλά γνωρίζει. Γνήσιες αστυνομικές ιστορίες, με μυστήριο, συμπαθείς χαρακτήρες και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Οι πιο πολλοί ανά τον κόσμο, γνώρισαν της Cleeves μέσω της ντετέκτιβ Vera Stanhope. Στην Ευρώπη ωστόσο, η αναγνώριση ήρθε πολύ νωρίτερα, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80', όπου σε νεότερη ηλικία, άρχισε να μπαίνει στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος επιθετικά και σταθερά.

Όπως πολλοί Βρετανοί συνάδελφοι της, έτσι και η Ann Cleeves, χωρίζει τα συγγράμματά της σε θεματικές. Ιστορίες που βασίζονται σε χαρακτήρες και κάνουν τον κύκλο της. Την δεκαετία του 80, κυκλοφόρησε η σειρά με τίτλο, George&Molly Novels, οκτώ βιβλία με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Η δεκαετία του 90' άνηκε στον περίφημο Επιθεωρητή Ramsey. Είναι έξι ιστορίες, οι οποίες αξίζει να διαβαστούν. Κλασικό βρετανικό ύφος και ο επιθεωρητής συμπαθέστατος. Φτάνουμε και στη δεκαετία του 2000, όπου ευγνωμονούμε την Cleeves για την έμπνευσή της να παρουσιάσει στο κοινό την Vera.

Η σειρά αυτή την στιγμή αποτελείται από 6 βιβλία: The Crow Trap, Telling Tales, Hidden Depths, Silent Voices, The Glass Room, Harbour Street. Η γνώμη μου είναι ότι αξίζει πολύ περισσότερο να διαβαστούν στα αγγλικά. Οι βρετανικές εκφράσεις τις ηρωίδας είναι απερίγραπτες.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, η βρετανίδα συγγραφέας έχει γράψει και ανεξάρτητα μυθιστορήματα, όπως και το πολυβραβευμένο Raven Black το 2006, το οποίο είναι must read!!

Φιλική συμβουλή για όποιον διαβάσει την σειρά με την Stanhope είναι να δει και την σειρά με τίτλο Vera.  Η ερμηνεία της βραβευμένης Brenda Blethyn είναι απερίγραπτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου