Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ARNALDUR INDRIDASON



Λένε ότι η Ισλανδία, αναλογικά με τον μικρό πληθυσμό της, έχει τους περισσότερους συγγραφείς στο κόσμο. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, 1/10 έχει γράψει έστω ένα βιβλίο. Όχι απαραίτητα και καλό καθώς οι Ισλανδοί συγγραφείς, σύγχρονοι τουλάχιστον, που ξεχωρίζουν, είναι ελάχιστοι.
Ένας από αυτούς, ίσως και ο καλύτερος στην κατηγορία αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι ο Ιντρίντασον, ο οποίος παρά το δύσκολο όνομά του έγινε διάσημος παγκοσμίως.
Ο Ιντρίντασον γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1961, που αλλού.. στο Ρέκιαβικ. Γιος συγγραφέα, σπούδασε Ιστορία και εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος αλλά και κριτικός ταινιών.
Στο χώρο της συγγραφής μπήκε πρώτη φορά το 1986. Το πρώτο του γνωστό μυθιστόρημα όμως εκδόθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1997 και είναι το πρώτο της σειράς με τον ήρωα του, τον Επιθεωρητή Ερλάντερ. Μέχρι στιγμής η σειρά μετράει 14 βιβλία και όλα όσα έχουν περάσει από κριτική σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίστηκε βαρετό.
Φυσικά και τα βιβλία του έχουν γυριστεί σε ταινία, με Ισλανδική παραγωγή (το Jar City του 2000). Δυστυχώς, αρκετά από τα βιβλία της σειράς δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί ούτε στα αγγλικά.
Και μέσα σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούσαν να λείπουν και οι βραβεύσεις. Το 2005, το βιβλίο του Η Σιωπή του Τάφου έλαβε το βραβείο του καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Και όσοι το έχουμε διαβάσει θα συμφωνήσουμε ότι δικαίως συνέβη αυτό.
Στα Ελληνικά κυκλοφορούν Η Σιωπή του Τάφου, Φορμόλη, Φωνές, Επιχείρηση Ναπολέων. Στα Αγγλικά, πιθανότερο να βρει κάποιος περισσότερα βιβλία της σειράς, όχι όμως όλα. Δεδομένου ότι οι ιστορίες δεν έχουν άμεση συνέχεια, όποιο και να πέσει στα χέρια σας, αξίζει να το διαβάσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου