Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η Έκρηξη - Yrsa Sigurðardóttir



Είναι η δεύτερη Ισλανδή συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που διαβάζω, ύστερα από τον Ινδρίδασον, και ομολογώ ότι οι Ισλανδοί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους Σκανδιναβούς συναδέλφους τους.

Η Σιγκουρδαντότιρ, ακολουθεί την γνωστή προσφιλή συνταγή των τελευταίων χρόνων. Στην σειρά των βιβλίων της, κεντρική ηρωίδα είναι η δικηγόρος Θόρα, η οποία στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τους πελάτες της (συνήθως κατηγορούνται για φόνο), εμπλέκεται ενεργά στις έρευνες.

Για όσους παρακολουθούν τις αστυνομικές εκδόσεις, το όνομα της θα το έχουν ακουστά για το βιβλίο Ο Κύκλος του Κακού. Λίγο παραμελημένη από τις ελληνικές εκδόσεις, γι αυτό και τα περισσότερα βιβλία της είναι εν μέρει εξαντλημένα.

Στα χέρια μου έπεσε η Έκρηξη. Δυστυχώς όχι το πρώτο βιβλίο της σειράς, αν και τυπικά δεν είχα να χάσω τίποτα μη διαβάζοντας τα προηγούμενα. Καθαρά από θέμα υπόθεσης.

Η υπόθεση, τρία πτώματα και ένα ξεκάρφωτο κεφάλι, ανακαλύπτονται κατά την διάρκεια ανασκαφών σε σπίτια  σε ένα οικισμό στα Ισλανδικά νησιά. Οι ανασκαφές λαμβάνουν τόπο σε ένα χωριό που σκεπάστηκε από λάβα του ηφαιστείου Χειμάευ, το οποίο εξερράγη στην Ισλανδία το 1973. Παράλληλα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη Ισλανδική πρωτεύουσα, η υπόθεση μιας αυτοκτονίας-δολοφονίας, για την οποία κατηγορείται ο πελάτης της ηρωίδας, πλέκεται με την υπόθεση του ηφαιστείου.

Παραπάνω για τη υπόθεση δεν χρειάζεται να πούμε. Ας πούμε ότι είναι περίπου αυτό που αναμέναμε. Μια παλιά ιστορία οδηγεί σε μια νέα. Εδώ η συγγραφέας δεν ακολουθεί την περιγραφή των γεγονότων του παρελθόντος ώς εξιστόρηση αλλά ως ανάμνηση. Ίσως, αυτό προσωπικά να θεωρώ ότι είναι το αδύναμο σημείο του βιβλίου.

Παρόλα αυτά, οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί. Δεν δένεσαι τόσο σε σχέση με άλλους που έχουμε διαβάσει αλλά αρκούν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Κύκλος του Κακού- Χαμένες Ψυχές- Η έκρηξη. Έτσι έχει η σειρά της Σιγκουρδαντότιρ, για όποιον ενδιαφέρεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου