Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: P. D JAMES



Η αλλιώς Βαρόνη Phyllis Dorothy James, όπως της δόθηκε ο Βρετανικός τίτλος το 2000. Λογικό, όταν η Κα James συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της Βρετανίας μαζί με ονόματα όπως η Αγκάθα Κρίστι και η Ρουθ Ρέντελ.
Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1920 στην Οξφόρδη, από όχι ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο στην ηλικία των 16 ώστε να εργαστεί σε φοροτεχνικό γραφείο. Παντρεύτηκε στα 21 τον Ernest White, στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος πέθανε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον οποίο επέστρεψε με πνευματική ασθένεια.
Η James από το 1949 εως το 1968, εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας.  Kάπου εκεί, έγραψε και το πρώτο της μυθιστόρημα, στα μέσα του 1950, με τίτλο Cover Her Face, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στη Βρετανία και όχι μόνο.
Το 1968, μεταφέρεται στην εγκληματολογική υπηρεσία της Βρετανικής αστυνομίας, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1979, όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Στο ενδιάμεσο, συνέχισε να γράφει και τα βιβλία της ξεπετάχτηκαν στις πωλήσεις όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και ανά τον κόσμο.
Το συναρπαστικό στοιχείο των ιστοριών της James, αν και η ίδια εργαζόταν για την κυβέρνηση, ήταν ότι όλες ήταν ενάντια στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στη σκιά του δικαστικού συστήματος ή των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας.
Βιβλία όπως Η Αίθουσα Φόνων, Ο Φάρος, Τεχνάσματα και Επιθυμίες, Περίπτωση Δικαιοσύνης κτλ θα τα βρει κάποιος σίγουρα στον τομέα των κλασικών αστυνομικών μυθιστορημάτων στα ράφια των βιβλιοπωλείων, πάντα δίπλα σε αυτά της Κρίστι.
Το 2011, η James ανακοίνωσε ότι το μυθιστόρημα The Private Patient ήταν το τελευταίο της. Εργάστηκε για λίγο ως  ραδιοφωνικός παραγωγός στο BBC και κάπου εκεί αποσύρθηκε αφού πρώτα το όνομά της μπήκε στο Διεθνές Hall of Fame των συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Στα 93 της, ζει και βασιλεύει κάπου στο αγαπημένο της Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου