Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο ΘΟΛΟΣ- STEPHEN KING



1000+ σελίδες και να'ταν και άλλες.. Η τελευταία δουλειά του βασιλιά Κινγκ προσωπικά με γύρισε πίσω στις παλιές καλές εποχές του The Stand. Λέγοντας κάλλιο αργά παρά ποτέ το εννοούμε όσο αφορά τον Θόλο.  
Ο Stephen King ξεκίνησε να γράφει τον Θόλο το 1976, έφτασε τις 75 σελίδες και κάπου εκεί είπε "άστο καλύτερα". Τα χειρόγραφα βγήκαν από το συρτάρι του 30 χρόνια μετά και κάπως έτσι μπήκε και αυτό το βιβλίο στην συλλογή μας.
Όποιος έχει διαβάσει τον Θόλο, δεν μπορεί να μην έχει σκεφτεί " 30 χρόνια το ίδιο όνειρο έβλεπε αυτός ο άνθρωπος"? Γιατί δεν πρόκειται απλά για μια φανταστική ιστορία. Μέσα στις 1200 αυτές σελίδες ο Κινγκ έχει δώσει ζωή. Οι ήρωες και οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι απλά μια ολόκληρη πόλη. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι.
Το story μια μικρή πόλη, το Τσέστερ'ς Μιλ του Μέιν (κλασικά αγαπημένα μέρη του Κίνγκ), η οποία στα καλά καθούμενα σκεπάζεται από έναν μυστηριώδη Θόλο. Πώς λοιπόν μια πόλη αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λειτουργεί? Φόνοι, δολοπλοκίες, τοπικοί άρχοντες με μανία στην εξουσία.. όλα κάτω από τον Θόλο και όλα εν μέσω ενός φανταστικού πλέγματος.
Ο επίλογος λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε γιατί μεταξύ μας τον Κινγκ τον διαβάζουμε για 1002 λόγους εκτός από την ανατροπή. Ο Θόλος προέρχεται από τους αγαπημένους μας φίλους των γειτονικών πλανητών.  Μάλλον αυτές οι "σκηνές" του βιβλίου θα ήταν που τράβηξαν τον Σπίλμπεργκ στο να αναλάβει την σκηνοθεσία της σειράς.. 
                                                       Η ΣΕΙΡΑ


                     
Η αλήθεια είναι ότι κρατιόμουν με νύχια και με δόντια να μην δω την σειρά πριν διαβάσω το βιβλίο. Για όποιον δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο θα έλεγα.. Δεν έχει σημασία.
Η σειρά δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο. Γι αυτό και λέγεται Under The Dome και όχι σκέτο The Dome. Με λίγα λόγια, βασίζεται στο βιβλίο και δεν είναι πιστή μεταφορά, όπως έχουμε συνηθίσει με τα βιβλία του King.
Προσωπικά, στην αρχή ξενέρωσα. Μετά από 3-4 επεισόδια συνηθίζεται. Πρόκειται για αρκετά προσεγμένη παραγωγή, καθόλου φθηνή. Οι χαρακτήρες όμως είναι λίγο πολύ soft. Σε καμιά περίπτωση δεν βγάζουν τον δυναμισμό και την παράνοια του βιβλίου. Ανεξάρτητα με όλα τα παραπάνω, το Under The Dome χτύπησε όλα τα κοντέρ και πάει ήδη για δεύτερο κύκλο το καλοκαίρι του 2014. Και πώς να μην πάει όταν στην παραγωγή συνεργάζονται King, Spielberg και ο Δανός Oplev ( The Girl with the Dragon Tattoo).  Θα το παρακολουθήσουμε απλά και μόνο για να δούμε τι εναλλακτικό τέλος είχε σκεφτεί ο Κινγκ...
                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου