Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

PHANTOM-JO NESBO



Το Phantom, είναι από τα βιβλία του Νέσμπο που λες ότι κάπου εδώ τελειώνουν όλα για το Χόλε ή.. εδώ αρχίζουν τα καλά. Πολύ μπέρδεμα και ευθύνη για τον επιθεωρητή και μια ιστορία που μας άφησε κάπου στη μέση αγωνιώντας για την συνέχεια (από Σεπτέμβρη περιμένουμε την αγγλική έκδοση του Politi).  
Εδώ ο επιθεωρητής επιστρέφει στο Όσλο, ως πρώην αστυνομικός για να βοηθήσει στη δολοφονία ενός νεαρού διακινητή ναρκωτικών, για το φόνο του οποίου κατηγορείται ο γιος της Ράκελ, Όλεγκ. (δεν τους γλιτώνουμε και τους δύο). Η έρευνα τον οδηγεί στον μεγαλέμπορο με το ψευδώνυμο, Φαντομάς ενώ στο κύκλωμα ανακαλύπτει και ονόματα της αστυνομίας και της πολιτικής.
Παρατηρείται δε ότι εκτός από τον ώριμο πλέον χαρακτήρα του 40αρη Χόλε, ο τρόπος γραφής του Νέσμπο στο Phantom είναι επίσης ένα επίπεδο πιο πάνω. Οι περιγραφές του είναι πιο συναισθηματικές και ξεφεύγουν από τις προηγούμενες κινηματογραφικού τύπου που μας έχει συνηθίσει. Οι ήρωες είναι πιο συνειδητοποιημένοι και οι διάλογοι εξαιρετικοί.
Και αν και στα προηγούμενα βιβλία της σειράς βλέπαμε τον Χάρι να ξεσπάει τα απωθημένα του στο ποτό, εδώ αν και νηφάλιος βγάζει πολύ πόνο.
Για το τέλος του βιβλίου, αν δεν ξέραμε ότι το Politi κάνει πάταγο στη Βόρεια Ευρώπη, θα έλεγα ότι ο Νέσμπο βάζει τελεία. Αναμένουμε λοιπόν μέχρι τον Σεπτέμβρη να δούμε τι τύχη έχει ορίσει ο Νορβηγός για τον Χάρι Χόλε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου