Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ-JOHN VERDON



Το πρώτο best seller του John Verdon με πρωταγωνιστή τον Ντέιβ Γκάρνει. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 150 σελίδες ώστε να καταλάβω το γιατί. Δεν πρόκειται απλά για ένα ενδιαφέρον μυστήριο αλλά για ένα συνεχές αγώνα ευφυίας μεταξύ του ήρωα και του δολοφόνου.
Ο συνταξιούχος αστυνομικός Ντέιβ Γκάρνει, ο οποίος έχει πρόσφατα μετακομίσει από την Νέα Υόρκη στην επαρχία, δέχεται μια πρόσκληση από έναν παλαιό του συμμαθητή, ο οποίος δέχεται μυστηριώδη μηνύματα. Τα μηνύματα αυτά τον καλούν να σκεφτεί έναν αριθμό. Ζήτημα ζωής ή θανάτου ή κακόγουστη φάρσα? Όταν ο γνωστός του τελικά βρίσκεται δολοφονημένος, ο ντετέκτιβ εμπλέκεται στην έρευνα της αστυνομίας. Έχοντας το δίλλημα προσωπική ζωή ή καθήκον, βοηθά την αστυνομία ως ειδικός ερευνητής.
Κάπου στα μέσα του βιβλίου, γίνεται η ανατροπή και ένα μοτίβο φόνων, που συνδέονται με αυτόν του γνωστού του ντετέκτιβ, αποδεικνύουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ευφυή serial killer.
Και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της ανάγνωσης του βιβλίου, δεν ξέρεις πώς θα βρουν την άκρη, καθώς όλα μοιάζουν χωρίς αρχή και τέλος, ο Γκάρνει καταφέρνει και ξετυλίγει το νήμα. Η πορεία μέχρι τον επίλογο μοιάζει σαν μια συνεχή σύνδεση κουκίδων. Στοιχεία που απαιτούν αρκετή σκέψη, διαύγεια και σύνδεση με το μυαλό του δολοφόνου.
Ενώ σε κάποια σημεία οι περιγραφές του Βέρντον είναι αρκετά κουραστικές (πραγματικά δεν με έκαιγε να μάθω προς τα ποιά μεριά κουνιούνται τα κίτρινα φύλλα έξω από το σπίτι του στο βουνό ένα φθινοπωρινό σούρουπο), πρόκειται για ένα βιβλίο που κρατάει σε αγωνία. Ο ήρωας του Βέρντον, άνετα μπαίνει στην λίστα με τους συμπαθείς ντετέκτιβ..
Ο επίλογος αρκετά περιπετειώδης και γεμάτος αγωνία.. Αν και προσωπικά είχα ένα deja vu. Δεν ήξερα αν τελικά θα πιάσουν τον Δολοφόνο των Αριθμών ή τον Buffalo Bill της Σιωπής των Αμνών..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου