Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

OUT-NATSUO KIRINO



Είτε διαβάσεις πρώτα το Real World είτε το Out  το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Την ίδια τρέλα κουβαλάει αυτή η συμπαθής Γιαπωνέζα συγγραφέας. Κάπως τα καταφέρνει και δεν με το που κλείσεις τα βιβλία της δεν μπορείς να αντιληφθείς αν τελικά διαβάσες ένα happy ending ή όχι. Και αυτό γιατί.. επίσης κατά την ανάγνωση δεν μπορείς να συμπαθήσεις κανένα από τους χαρακτήρες.
Σε αντίθεση με το Real World, το οποίο σχετιζόταν με τον κόσμο των εφήβων, το Out είναι επιθετικά φεμινιστικό. Και όχι με την καλή ή αποδεκτή έννοια αλλά με την χειρότερη. Άλλωστε, αυτή προσπαθεί να βγάλει πάντα και η Κιρίνο.
Τέσσερις φίλες, εργάτριες σε ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία και η καθεμία με διαφορετική ζωή αλλά όλες με τα προβλήματά τους αναλαμβάνουν να κρατήσουν ένα μυστικό και να εξαφανίσουν το πτώμα του συζύγου μιας από αυτές, όταν τον σκοτώνει πάνω σε ένα καυγά. Όπως όμως έχει πει ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν "τρεις μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό όταν οι δυο είναι νεκροί", έτσι και τα πράγματα μέσα στην ιστορία ξεφεύγουν και δεν μαζεύονται.
Το ηθικό δίδαγμα, μυστικά, πάθη και φαντάσματα του παρελθόντος δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μέσα σε αυτό το μπέρδεμα εκτυλίσσεται και η ιστορία και οι χαρακτήρες παίρνουν τον κατήφορο.
Βέβαια, αν το δεις και από άλλη σκοπιά, ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι και Πώς να βγάλετε χρήματα εύκολα και ακούραστα.. αλλά αυτό καλύτερα να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες.
Κατά τον επίλογο, δύο πράγματα: Ιστορίες της Κιρίνο-Καμία ηθική..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου