Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

O ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ-JO NESBO



Ο Κοκκινολαίμης είναι το πρώτο βιβλίο από την σειρά του Χάρι Χόλε που μεταφράστηκε στη χώρα μας. Εδώ είναι που σχεδόν ξεκινάνε όλα. Εδώ, ο Χάρι γίνεται επιθεωρητής, αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά την σαπίλα μέσα στο αστυνομικό σώμα και γνωρίζει (δυστυχώς!!) τη Ράκελ.
Ο Νέσμπο, οδηγεί τον επιθεωρητή στο κυνήγι ενός "υποψήφιου" δολοφόνου, ο οποίος μέσω παράνομων κυκλωμάτων στη Νορβηγία παίρνει στα χέρια του ένα επικίνδυνο όπλο. Για να ανακαλύψει την αλήθεια ο Χόλε έρχεται αντιμέτωπος με τον κύκλο των νεοναζιστών στην χώρα αλλά και με την συνεργασία τους με αστυνομικούς.
Ενώ η υπόθεση μοιάζει με μια ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία, ο Νέσμπο την πλέκει μέσω ιστορικών γεγονότων. Στο βιβλίο θα δείτε ότι κάνει αναδρομές στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον πόλεμο του Ανατολικού Μετώπου, στο Λένινγκραντ, εκεί όπου η Νορβηγία πολέμησε ως σύμμαχος του Χίτλερ.
Μέσα λοιπόν, από γεγονότα τα οποία ακόμα και σήμερα δεν συζητούνται ανοικτά στη Νορβηγία, δημιουργεί μια ιστορία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Εδώ ο Νέσμπο αναλύει και  το φαινόμενο της ανόδου του νεοναζισμού στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της απώλειας της εθνικής ταυτότητας που δημιουργεί η Ευρωπαική Ένωση αλλά και λόγω της ανεργίας μέσα σε αυτή (το 2000 τα είπε αυτά!!)
Όσο για τον Χόλε, εννοείται ότι τα βγάζει πέρα, ύστερα όμως από πολύ τρέξιμο. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και καλό θα ήταν να το ανακαλύψει ο καθένας μόνος του. Μέσα από τον Κοκκινολαίμη όμως γεννιέται  η ιστορία που διαβάσαμε στο Αστέρι του Διαβόλου, οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσει κάποιος με αυτό το βιβλίο νωρίτερα.
Κατά την άποψή μου, είναι από τα καλύτερα βιβλία του Νέσμπο, όσο αφορά τη γραφή, την υπόθεση αλλά και την ψυχή που έχει καταβάλλει. Όλοι αγαπήσαμε τον Χιονάνθρωπο, αλλά ο Κοκκινολαίμης έχει κάτι ξεχωριστό.
Με λίγα λόγια είναι 100% Νέσμπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου