Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΚΜΑΝ-HAKAN NESSER



Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Σημείο του Μπόρκμαν ενώ έχει γραφτεί πριν περίπου μια εικοσαετία παραμένει ακόμα στα best sellers..Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι γράφει ο Νασερ να έχει την ίδια τύχη. Ο "Δάσκαλος", όπως τον αποκαλούν στο χώρο της λογοτεχνίας.
Το σημείο του Μπόρκμαν, είναι μέρος της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Βαν Βετερεν, τον οποίο εμπνεύστηκε ο Νασερ και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Οι ιστορίες λαμβάνουν μέρος στις φανταστικές πόλεις του συγγραφέα. Εδώ, ο επιθεωρητής και η ομάδα του βρίσκονται στο κατόπι ενός δολοφόνου, τον οποίον αποκαλούν Το Τσεκούρι.. Προφανώς γιατί τριγυρνάει ανενόχλητος και αποκεφαλίζει κόσμο με ένα τσεκούρι!
Ο Νασερ έχει το χάρισμα με τη γραφή του να εισάγει τον αναγνώστη στο κόσμο των χαρακτήρων του βιβλίου. Ενώ οι ζωές και οι χαρακτήρες τους μοιάζουν κοινές τους κάνει συμπαθείς. Ο κεντρικός ήρωας ξεχωρίζει για την οξυδέρκειά του... Προσωπικά, τον φαντάστηκα πολλές φορές να κάθεται στο μπαρ και να πίνει παρέα με τον Χάρι Χόλε..
Το βιβλίο κυλάει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ενώ η υπόθεση χτίζεται με μια φυσική ροή. Μέσα από έρευνα και στοιχεία σαν να παρακολουθείς μια αστυνομική ταινία. Μέχρι που φτάνεις στα τελευταία κεφάλαια.. εκεί όπου ο Νασερ σου λέει "Ξέχνα αυτά που ήξερες".. Ανατροπή και έκπληξη χαρακτηρίζει τον επίλογο και γι αυτό και μόνο αξίζει να διαβαστεί.
Η βιβλιογραφία του Νασερ είναι πλούσια. Αξίζει ωστόσο να δείτε και την τηλεοπτική σειρά που έχει βασιστεί στις ιστορίες του επιθεωρητή Βαν Βετερεν, τον οποίο ενσαρκώνει ο Sven Wollter με εξαιρετική παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου