Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ:JO NESBO



Γεννημένος στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο, ο Τζο Νέσμπο πρίν εμφανιστεί στον συγγραφικό κόσμο εργάστηκε ώς οικονομολόγος, δημοσιογράφος, ποδοσφαιριστής (στην Α κατηγορία Νορβηγίας) της Μόλντε, ακόμα και ως τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος.

Το 1997, γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο The Bat και ένα χρόνο μετά το Cockroaches. To 2000, αρχίζει να μυήει το αναγνωστικό κοινό στον ήρωα του βιβλίου του, τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε με το βιβλίο Ο Κοκκινολαίμης. Δύο χρόνια μετά, η καριέρα του εκτινάσεται. Το μυθιστόρημα Νέμεσις γίνεται best seller και οι αναγνώστες ψάχνουν να μάθουν περισσότερα γι αυτόν τον τύπο απο τη Νορβηγία που τους έκανε να διαβάζουν ασταμάτητα το βιβλίο του.Ακολουθούν βραβεία, συνεντεύξεις και περιοδίες του ανα τον κόσμο.

Όμως, ο Νέσμπο δεν σταματά εκεί.Συνεχίζει να δίνει στο κοινό του ιστορίες.Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.Το 2003, με το Αστέρι του Διαβόλου.Το 2005, με το Λυτρωτή και το 2007 με τον Χιονάνθρωπο. Οι προτάσεις για μεταφορά των βιβλίων του πολλές. Αλλά ο Νέσμπο αρνείται. Κάποτε ρωτήθηκε γιατί δεν δέχεται κάτι που είναι το όνειρο όλων των συγγραφέων?Η απάντηση ήταν οτι ο μόνος που εμπιστεύεται είναι ο Μάρτιν Σκορσεζε. Φυσικά και το δόλωμα τσίμπησε. Ο Σκοτσεζε έχει ήδη κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Χιονάνθρωπου και σύντομα θα το δούμε στον κινηματογράφο.

Το τελευταίο του βιβλίο είναι η Λεοπάρδαλη (σύντομα θα έχουμε και ένα μικρό αφιέρωμα) ενώ στο ενδιάμεσο έχει γράψει και παιδικά βιβλία.

Ο Τζο Νέσμπο όμως είναι και οπαδός της χώρας μας.Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται την Ελλάδα,συγκεκριμένα την Κάλυμνο. Ενώ πρόσφατα ήρθε και στο Ινστιτούτο Γκάιτε στην Αθήνα, όπου σε μια κατάμεστη αίθουσα συζήτησε με τους αναγνώστες του.

Ο Νέσμπο ρωτήθηκα από πού εμπνέεται τις ιστορίες του.Η απάντησή του ήταν από τα ψέματα." Μεγάλωσα  σε μια οικογένεια που άκουγα πολλές ιστορίες, και οι περισσότερες από αυτές ψέματα και υπερβολές. Ο πατέρας είχε την άποψη ότι αυτοί που λένε ψέματα ζούν και περισσότερο".

Το τελευταίο δεν θα το λάβουμε και τοις μετρητοίς..

Αλλά εφόσων μέσα από αυτό ζεί και ο Χάρι Χόλε δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου