Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΙΧΝΗ-HENNING MANKELL

Στα Ματωμένα ίχνη, ο Μανκελ διηγείται την προσπάθεια μιας αρχαιολόγου απο την Σουηδία να διαλευκάνει τα αίτια της αυτοκτονίας του γιού της.
Στην προσπάθεια αυτή τα ίχνη την οδηγούν από την Ελλάδα, όπου πραγματοποιούνται οι ανασκαφές της, πίσω στην Σουηδία.Απο την Σουηδία στην Αυστραλία, στη Βαρκελώνη και τέλος στη Μαύρη Ήπειρο.
Εκεί βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άγνωστο κόσμο, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του ο γιός της. Έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται απο αρρώστιες και δυστυχία των αφρικανικών λαών, ανθρωπιστικών αποστολών που μάxονται ενάντια στον ιό του Aids αλλά και ύποπτων δραστηριοτήτων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών πάντα υπό την προστασία πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων.
Μέσω αυτής της έρευνας  ο Μανκελ αναδεικύνει  την εσωτερική σύγκρουση απληστίας και καλοσύνης στον άνθρωπο. Την περιγράφει σαν μια μάχη του Δαβίδ με το Γολιάθ, όπου στο τέλος σχεδόν πάντα η απληστία κερδίζει στα σημεία. Και σωστά αναφέρει οτι  δεν είναι απλά ενα ανθρώπινο ελάττωμα, αλλά ένας ιός. Χειρότερος από το Aids και υπεύθυνος για τα δεινά της Αφρικής.
Φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου δημιουργούνται ερωτήματα στον αναγνώστη. Τέτοια που οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από τον ίδιο.
Το τέλος του βιβλίου προσωπικά θα το χαρακτήριζα απαισιόδοξο αλλά δυστυχώς αγγίζει την σκληρή πραγματικότητα!
Διαβάστε το γιατί πρέπει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου