Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ARNE DAHL



Για του Σουηδό Arne Dahl δεν γνωρίζουμε και πολλά, πέρα από ότι το κανονικό του όνομα είναι Jan Arnald και στο συγγραφικό κόσμο έχει αφήσει στίγμα και με τα δυο ονόματα.
O Jan Arnald λοιπόν γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1963 στη Σουηδία. Ο ίδιος δηλώνει κριτικός βιβλίων και έπειτα συγγραφέας. Περισσότερο στη δεκαετία του 90', εκδόθηκαν αρκετά βιβλία έχοντας στο εξώφυλλο το πραγματικό του όνομα. Το πιο γνωστό από αυτά, το Barbarer. H έκρηξη βέβαια στη συγγραφική του καριέρα ήρθε με την σειρά βιβλίων που εμφανίστηκαν με το ψευδώνυμο Arne Dahl.
Οι φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας αποκλείεται να μην γνωρίζουν την φημισμένη σειρά βιβλίων του με τίτλο Intercrime Series. Και αναφέρομαι στις ιστορίες της Ομάδας Άλφα. Ξεκινά με το πασίγνωστο Misterioso, το Bad Blood, To the Top of The Mountain, Europa Blues και συνεχίζει με ένα βιβλίο κάθε χρόνο, πάντα ακολουθώντας τις αστυνομικές ιστορίες της φανταστικής ομάδας.
Η πρόσφατη δουλεία του (πάντα με τίτλο όπως αρέσκεται) είναι το Opcot Quartet. Χωρίζεται σε τέσσερα βιβλία, Chinese Whispers (2011), Musical Chairs (2012), Blindfold (2013) και το τελευταίο μέρος το αναμένουμε μέσα στο 2014.
Έχοντας διαβάσει τα περισσότερα βιβλία της Ομάδας Άλφα, αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ο Arne Dahl, βρίσκεται στους τοπ των Σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το ύφος του μπορεί να μην είναι παγκόσμιο όπως του Μάνκελ, αλλά πιο πολύ Ευρωπαικό. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει από τους αγαπημένους συγγραφείς αστυνομικών ανά τον κόσμο. Και αυτό από μόνο του λέει κάτι.
Αν κάτι ξεχωρίζει τον Dahl από τους συναδέλφους του είναι το γεγονός οτι είναι ο αγαπημένος των τηλεοπτικών παραγωγών (ασχετα αν ο ιδιος δεν το έχει κυνηγήσει). Η σειρά της Ομάδας Άλφα έχει γίνει ήδη τηλεοπτική, με Σουηδική παραγωγή μεν. Ήδη παίζεται στο BBC και τα δικαιώματα αγοράστηκαν από τα αμερικανικά δίκτυα. Για όποιον έχει διαβάσει τα βιβλία συστήνεται ανεπιφύλακτα. Η παραγωγή είναι εξαιρετική και ο ρόλος του Arto από τον Niklas Akerfelt λατρεμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου