Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

1Q84 (ΒΙΒΛΙΟ 3)-HARUKI MURAKAMI



Το τρίτο και τελευταίο μέρος του 1Q84, μας φέρνει σε απόλυτη συνέχεια του τελευταίου κεφαλαίου του δεύτερου μέρους. Οι ήρωες συνειδητοποιημένοι πλέον του σκοπού τους ψάχνουν ο ένας τον άλλον.
Το βιβλίο πλέον παίρνει τον χαρακτήρα του μεταφυσικού θρίλερ και καταλήγει εκεί όπου ξεκίνησε, ώς ένα ρομαντικό μυθιστόρημα.
Ο Μουρακάμι εισάγει στοιχεία που ξεπερνούν κατά πολύ τη λογική. Ωστόσο, έχοντας διαβάσει τις προηγούμενες 600 περίπου σελίδες, τα στοιχεία αυτά απορροφούνται σαν κάτι φυσικό και αυτονόητο.
Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα δυο μέρη, όπου τα κεφάλαια εναλλάσσονται μεταξύ της ζωής του Τέγκο και της Αομάμε, εδώ ο συγγραφέας αποφασίζει να εισάγει και τον χαρακτήρα του Ουσικάγουα (τον οποίο γνωρίσαμε στο δεύτερο μέρος). Αν και τα κεφάλαια που αφηγούνται τα γεγονότα του χαρακτήρα αυτού είναι χρήσιμα και εμπλουτίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης, η τρόπος που τα εισάγει ο Μουρακάμι αφήνει μια άλλη αίσθηση. Τα κεφάλαια ακολουθούν τη ροή Αομάμε-Ουσικάγουα-Τέγκο, σαν να θέλει ο συγγραφέας να αφήσει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι τη μοιραία συνάντηση.
Φυσικά και δεν θα αναφερθεί τίποτα για το πώς τελειώνει το βιβλίο ή ακόμα και για το ποιά μορφή έχει το τελευταίο κεφάλαιο. Ο επίλογος είναι ακριβώς αυτός που ήθελε να δώσει ο Μουρακάμι ως ανταμοιβή προς τον αναγνώστη.

Αν και ογκώδες και με αρκετές πληροφορίες, το 1Q84 είναι ευχάριστο, αγωνιώδες και μυστηριώδες. Η ανάγνωσή του ρέει σαν κάτι φυσικό.. σαν να ακούς την Συμφωνιέτα του Γιάνατσεκ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου