Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

1Q84 (ΒΙΒΛΙΟ 1)- HARUKI MURAKAMI



Το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται μόνο από περιέργεια για το τίτλο (στην πράξη πρόκειται για τριλογία) και επίσης γιατί είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Μουρακάμι.
1Q84: Θυμίζει λίγο κώδικα. Στην θέση του ο αναγνώστης μπορεί να κάνει διάφορες παραφράσεις, 1Q99, 2Q13. Στην πραγματικότητα ο Μουρακαμι αφηγείται μια ιστορία που συμβαίνει το 1984. Επιλέγει το γράμμα Q ως  αντικατάστατο του συμβόλου του ερωτηματικού (Q=?). Το λόγο θα τον περιγράψουμε παρακάτω.
Οι ήρωες του βιβλίου είναι η Αομάμε και ο Τένγκο και τα κεφάλαια εναλλάσονται περιγράφοντας την ιστορία του καθενός. Οι ιστορίες είναι συνεχείς και ανεξάρτητες η μια απο την άλλη. Φτάνοντας όμως στα τέλη του βιβλίου αρχίζουν να δημιουργούν μια υποψία δεσίματος.
Η Αομάμε, μια 30χρονη γυμνάστρια και γνώστρια πολεμικών τεχνών. Στον ελεύθερο χρόνο της εκτελεί διαταγές μιας πλούσιας ηλικιωμένης ώστε να δολοφονεί με σιωπηλό τρόπο άντρες που κακοποιούν γυναίκες και μικρά παιδιά. Ο κόσμος της περιστρέφεται γύρω από την απονομή δικαιοσύνης και  η ίδια παραμελεί την προσωπική της ζωή περιορίζοντας τον εαυτό της σε εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις. Κουβαλώντας αναμνήσεις από μια δύσκολη παιδική ηλικία, κινείται μέσα στο σύμπαν του Μουρακάμι ήρεμα και μεθοδικά, έχοντας έναν στόχο.
Ο Τένγκο είναι ενας 30χρονος μαθηματικός και νέος συγγραφέας. Και ο ίδιος κουβαλάει το βάρος μιας καταπιεστικής παιδικής ηλικίας και η προσωπική του ζωή είναι περιορισμένη. Στη ζωή του παίζει κεντρικό ρόλο ο εκδότης του και η αποστολή του ξεκινάει με την επανεγγραφή της ιστορίας μιας δεκαεπτάχρονης δυσλεκτικής κοπέλας με σκοπό να λάβει το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Συγγραφέα. Η εντύπωση που λαμβάνει ο αναγνώστης από τον ήσυχο χαρακτήρα του Τενγκο είναι οτι κυριαρχείται από μια εσωτερική ανησυχία. Φαίνεται να έχει έναν σκοπό τον οποίο θέλει να πετύχει και μοχθεί γι αυτόν, χωρίς όμως να τον έχει προσδιορίσει.




Τα δύο φεγγάρια: Συμβολισμός που κυριαρχεί στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Ο Μουρακάμι δίνει αυτή την εικόνα στον αναγνώστη ώς ένα κοινό μυστικό μεταξύ αυτών και των ηρώων. Μια εικόνα την οποία βλέπουν μόνο οι κεντρικοί χαρακτήρες μέσα στο μοναδικό κόσμο στον οποίο ζουν.
Κάπως έτσι συνδέεται και το 1Q84. Μια χρονολογία απροσδιόριστη, στην οποία ο κόσμος αλλάζει .Ή μήπως οι άνθρωποι αλλάζουν μέσα στο κόσμο? Όπως και να το σκεφτεί κανείς για όλους μπορεί να υπάρχει μια αντίστοιχη χρονολογία, μέσα στην οποία τα πράγματα αλλάζουν και οι ίδιοι χάνουν την  αίσθηση του χρόνου.

Περισσότερα στο Βιβλίο 2..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου