Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ-KARIN FOSSUM



Όποιο άρθρο και αν διαβάσει κανείς για την Φόσουμ, πρώτα έρχεται ο τίτλος Η Νορβηγίδα βασίλισσα του αστυνομικού και έπειτα το όνομά της. Από την ελάχιστη εμπειρία που αποκόμισα από τη Βουβή Κραυγή και μόνο μπορώ με ασφάλεια να επιβεβαιώσω το παραπάνω.
Η Νορβηγίδα συγγραφέας, γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1954 στο Βεστφολντ. Ξεκίνησε την καριέρα της στην συγγραφή από την ηλικία των 20, όπου και έγραψε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα με ήρωα τον γνωστό πλέον Επιθεωρητή Σέγιερ εκδόθηκε το 1995. Στο μεσοδιάστημα συνέχισε με την ποίηση αλλά και την εργασία της στο χώρο της υγείας ως νοσοκόμα σε νοσοκομεία και κέντρα απεξάρτησης ναρκωτικών.
Η εκτόξευση της καριέρας της ήρθε με το μυθιστόρημα Βουβή Κραυγή, το οποίο ως Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα το 2008 από τους Τάιμς του Λος Άντζελες.
Σχεδόν όλα τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν στα Ελληνικά και όλα στα Αγγλικά, δεδομένου ότι ήδη έχουν γίνει μεταφράσεις σε πάνω από 30 γλώσσες!
Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος να προτιμήσει άλλη μια Σκανδιναβή συγγραφέα αστυνομικού; Η απάντηση είναι ότι την Κάριν Φοσουμ την ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες. Και γιατί έχει πολλές ιστορίες να πει και το φωνάζει όταν δεν δίνει τόση ισχύ στους χαρακτήρες της όσο στην ανάπτυξη της ίδιας της ιστορίας της. Ευαισθητοποιημένη και η ίδια από τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας της αλλά και της Ευρώπης, αφήνει τα κρυφά μηνυματάκια της.
Ο κάθε αναγνώστης λαμβάνει τα δικά του..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου