Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ - KEIGO HIGASHINO




Ο Keigo Higashino είναι γνωστός από το μυθιστόρημα Η Αφοσίωση του Υπόπτου Χ. Αν και όταν Η Λύτρωση μιας Αγίας, έπεσε στα χέρια μου και ανέμενα μια ακόμα άρρωστη εκδοχή Ιαπωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.    
Η υπόθεση που προσπαθεί να διαλευκάνει ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου (επιθεωρητής και αυτός) αφορά τη δηλητηρίαση ενός εύπορου επιχειρηματία. Αν σας έλεγε κανείς ότι σχεδόν σε όλες τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει αν ήταν δολοφονία ή ατύχημα, θα φαινόταν ενδιαφέρον; Και όμως, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον. Λίγο η επιστήμη, λίγο οι αχώνευτοι χαρακτήρες και ότι δεν κουράζει με περιττές λεπτομέρειες, κάτι γίνεται.

Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Ιάπωνες συναδέλφους του, ο Higashino, δεν έχει ως πρώτο μέλημά του να σοκάρει. Γι αυτό και οι γνωστές "κάφρικες" σκηνές φόνων, ή οι ανισόρροποι δολοφόνοι απουσιάζουν. Σκοπός και μόνο του συγγραφέα είναι το μυστήριο. Το βιβλίο είναι μυστηριώδες από την αρχή ως το τέλος. Μέχρι και την τελευταία παράγραφο του βιβλίου.
Και το βιβλίο αυτό το ξεπετάς! Όχι γιατί αγωνιάς και θέλεις να δεις τι θα γίνει. 

Αναγκαστικά, γιατί μέχρι και το τέλος δεν ξέρεις που το πάει ο συγγραφέας. Και αν ο Higashino δεν ήταν συγγραφέας θα μπορούσε άνετα να είναι σεναριογράφος της Δέκατης Εντολής..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου