Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ- JUSTIN CRONIN



Όταν το 2010, ο Stephen King σχολίαζε για το Πέρασμα ότι θα μας κάνει να ξεχάσουμε τον κόσμο όπως τον ξέραμε, κάτι ήξερε. Γιατί είναι από αυτά τα βιβλία (των 1000+ σελίδων..) με τα οποία χάνεσαι από προσώπου γης και έπειτα θέλεις λίγο χρόνο για να συνέλθεις.
Κάπως έτσι ήρθε και ο Justin Cronin (κάλλιο αργά παρά ποτέ) να σπάσει το μονοπώλιο του Κινγκ στο τομέα του θρίλερ αλλά και να κάνει τους φανατικούς του Twilight και της κυρίας Meyers να ψάχνουν μέρος να κρυφτούν.
Για το Πέρασμα, θέλεις να πεις πολλά και τίποτα. Από τη μια από ενθουσιασμό και από την άλλη για να μην την σπάσεις σε όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμα. Σίγουρα, όμως είναι από αυτά που με ασφάλεια προτείνεις σε κάποιον, ακόμα και αν δεν είναι φανατικός του θρίλερ.
Τί είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό?? Η υπόθεση όχι. Το βιβλίο αυτό μυρίζει "σταριλίκι" από μακριά! Είναι από αυτά που έρχονται για να μείνουν αλλά και από αυτά που άνετα αρχίζουν και τερματίζουν την καριέρα ενός συγγραφέα την ίδια στιγμή (ας ελπίσουμε ο Cronin να είναι η εξαίρεση).
WHEN THE LIGHTS GO OUT..
Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, η ιστορία μας πάει στο σήμερα όπως το ξέρουμε τώρα. Η 6χρονη Έιμι, εγκαταλείπεται από τη μητέρα της και "αρπάζεται" από την κυβέρνηση ώστε να λάβει μέρος σε ένα στρατιωτικό πείραμα, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 12 ακόμα βαρυποινίτες κακοποιοί. Κάπου εκεί, το πείραμα στραβώνει και το κορίτσι φυγαδεύεται από έναν αστυνομικό που έχει αναλάβει την προστασία της. Το πείραμα φυσικά στραβώνει, τα πειραματόζωα το σκάνε και εμείς μεταφερόμαστε γύρω στα 100 χρόνια μετά.
Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ερημιά, όπου οι λίγοι επιζήσαντες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Μοναδική τους έννοια, να μην μείνουν στο σκοτάδι. Στον πλανήτη υπάρχουν μόνο οι άνθρωποι και οι "Άλλοι". Βασικός στόχος.. Να μην σβήσουν τα φώτα!
Ο Cronin, αποφάσισε να μας κάνει ένα δωράκι με το να μετατρέψει το Πέρασμα σε τριλογία. Ήδη, το δεύτερο μέρος κυκλοφορεί με την ονομασία The Twelve, ενώ μέσα στο 2014 θα ακολουθήσει το The City of Mirrors, τρίτο και τελευταίο μέρος. Και όχι που δεν θα γινόταν ταινία.. τσίμπησε ο Cronin κάποια εκατομμύρια δολάρια, τσίμπησε και ο Ridley Scott το σενάριο για την τριλογία... Και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του Alien, δεν κρατιόμαστε.
Must read πολύ απλά και επανερχόμαστε (πολύ σύντομα) με το Twelve!!

ΝΕΜΕΣΙΣ- JO NESBO



Έχοντας διαβάσει τα βιβλία του Νέσμπο με ανακατεμένη σειρά και με τελευταίο το Νέμεσις, το μόνο που αξίζει να σχολιαστεί είναι ότι ποτέ δεν γίνεται βαρετό. Αντιθέτως, ο Νέμπο αφήνει τα καλύτερα για το τέλος. Γι αυτό και το Νέμεσις στην πράξη είναι ένα προκαταρκτικό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Μέσα σε όλη την σειρά του Χάρι Χόλε , προσωπικά θα ξεχώριζα μια (υπό) τριλογία με θέμα την διαφθορά στο σώμα και αρχή τον Κοκκινολαίμη και αποκορύφωμα το Αστέρι του Διαβόλου. Το Νέμεσις λοιπόν, είναι το χτίσιμο, η προετοιμασία για το χαμό που ακολουθεί στο Αστέρι του Διαβόλου. Γιατί εδώ αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Χάρι Χόλε τι τον περιμένει..
Για την ιστορία, ένας ληστής τραπεζών (στο Όσλο εννοείται) έχει ως χόμπι να αρπάζει τα χρήματα και να αφήνει και ένα πυροβολημένο θύμα. Το πράγμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεται δολοφονημένη μια παλιά γνωστή του Χόλε από παρόμοιο όπλο. Όπλα που όπως αποδεικνύεται προέρχονται από ένα δίκτυο παράνομης εμπορίας (..ψύλλοι στα αυτιά μας μπήκαν).
Τα καλά της υπόθεσης, η Ράκελ βρίσκεται κάπου στη Μόσχα και η υπόθεση σχεδόν λύνεται. Το κακό της υπόθεσης, είναι ότι σχεδόν λύνεται.
Good news..  To cockroaches επιτέλους κυκλοφόρησε στα Αγγλικά και σύντομα θα μάθουμε τι έκανε ο Χάρι στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΑΣ- CAMILLA LACKBERG



Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ήρωες τον Πάτρικ και την Ερίκα. Έχοντας πάει από το πρώτο (Η Παγωμένη Πριγκίπισσα) απευθείας στο πιο πρόσφατο (Το Παιδί από τη Γερμανία), φαίνεται ότι το μοντέλο παραμένει ίδιο. Οι ζωές των ηρώων "τρέχουν" μέσα από παράξενες και μυστηριώδεις ιστορίες.
Στην υπόθεση αυτή, βρίσκουμε την Ερίκα εκεί που την αφήσαμε, έγκυο στο σπίτι, και το Πάτρικ να έχει αναλάβει πλήρη καθήκοντα στο αστυνομικό τμήμα τη Φιελμπάκα.
Τα μυστήρια της Φιελμπάκα (έτσι είναι και η ονομασία της τηλεοπτικής σειράς), συνεχίζονται όταν το πτώμα μιας Γερμανίδας τουρίστριας ανακαλύπτεται σε ένα τουριστικό σημείο του νησιού. Από κάτω από το πτώμα ανακαλύπτονται δυο ακόμα σκελετοί γυναικών που αναζητούνταν εδώ και τριάντα χρόνια.
Η Λάκμπεργκ εδώ, ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται παράλληλα με αφήγηση του παρελθόντος και τα κεφάλαια εναλλάσσονται παράλληλα.
Στην ιστορία εμπλέκεται μια οικογενειακή βεντέτα, η οποία επίσης κρατάει χρόνια. Η αφήγηση πλέκεται γύρω από αυτή την ιστορία και ο δολοφόνος αργεί πολύ να εμφανιστεί.
Το αρνητικό της ιστορίας, η Ερίκα δεν εμπλέκεται τόσο στην επίλυση της υπόθεσης. Αναγκαστικά, θα λέγαμε! Το θετικό είναι ότι το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας οδηγός για το Πώς να διώξετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Χιουμοριστικές καταστάσεις που φτάνουν στα όρια της παράνοιας.!
Όπως έχει αναφερθεί ξανά, η Λάκμπεργκ ξέρει να κρατά το ενδιαφέρον και να συνδυάζει μυστήριο και χιούμορ.

ΚΡΥΦΟΣ ΚΗΠΟΣ- NIGEL McCRERY



Μια μίξη Δέκατης Εντολής και Criminal Minds. Yποθέτοντας βέβαια ότι ο McCrery δεν θα είναι φαν του Κοκκινόπουλου.. λίγο η τάση για συμπεριφορική ανάλυση, λίγο η συναισθησία, λίγο ότι είναι και ο ίδιος πρώην αστυνομικός, τότε μάλλον οπαδός του Criminal Minds είναι.
Γιατί λίγο πολύ, ο Κρυφός Κήπος θα μπορούσε να είναι άνετα ένα από τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς. Ευανάγνωστο και ελαφρύ, το διαβάζεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας καθώς δεν απαιτεί και ιδιαίτερη προσήλωση.
Το story, δηλητηριασμένες γριές διασκορπισμένες σε όλη την Αγγλία και ο "συναισθησιακός" επιθεωρητής Λάπσι, να κυνηγά μια άλλη κοινωνιοπαθή γριά με χόμπι τα δηλητηριώδη φυτά.
Καμία αγωνία και καμιά απειλή, όπως μας προιδέασαν οι Βρετανοί κριτικοί. Αυτό που μένει είναι μια έξυπνη ιστορία, για όποιον βέβαια δεν έχει διαβάσει χιλιάδες παρόμοιες και η εντύπωση (καλή μάλλον!) ότι τα sequel του McCrery αξίζει να διαβαστούν.. αν τα βρούμε!
Αναφορικά με το ύφος του McCrery, ας πούμε ότι "παλεύουν" ο αστυνομικός και ο λογοτέχνης μέσα του και μάλλον προς ισοπαλία οδηγούμαστε. Δεν αποκλείεται να είναι και επηρεασμένος από την Ρουθ Ρέντελ, στην πιο αρχάρια μορφή της. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι πλέον επιτυχημένος παραγωγός σειρών του BBC (βλέπε New Tricks), θα μπορούσε κάποιος άνετα να πει ότι τα βιβλία του είναι καλογραμμένα σενάρια.. Όχι ότι μας χαλάει..