Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο ΘΟΛΟΣ- STEPHEN KING



1000+ σελίδες και να'ταν και άλλες.. Η τελευταία δουλειά του βασιλιά Κινγκ προσωπικά με γύρισε πίσω στις παλιές καλές εποχές του The Stand. Λέγοντας κάλλιο αργά παρά ποτέ το εννοούμε όσο αφορά τον Θόλο.  
Ο Stephen King ξεκίνησε να γράφει τον Θόλο το 1976, έφτασε τις 75 σελίδες και κάπου εκεί είπε "άστο καλύτερα". Τα χειρόγραφα βγήκαν από το συρτάρι του 30 χρόνια μετά και κάπως έτσι μπήκε και αυτό το βιβλίο στην συλλογή μας.
Όποιος έχει διαβάσει τον Θόλο, δεν μπορεί να μην έχει σκεφτεί " 30 χρόνια το ίδιο όνειρο έβλεπε αυτός ο άνθρωπος"? Γιατί δεν πρόκειται απλά για μια φανταστική ιστορία. Μέσα στις 1200 αυτές σελίδες ο Κινγκ έχει δώσει ζωή. Οι ήρωες και οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι απλά μια ολόκληρη πόλη. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι.
Το story μια μικρή πόλη, το Τσέστερ'ς Μιλ του Μέιν (κλασικά αγαπημένα μέρη του Κίνγκ), η οποία στα καλά καθούμενα σκεπάζεται από έναν μυστηριώδη Θόλο. Πώς λοιπόν μια πόλη αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λειτουργεί? Φόνοι, δολοπλοκίες, τοπικοί άρχοντες με μανία στην εξουσία.. όλα κάτω από τον Θόλο και όλα εν μέσω ενός φανταστικού πλέγματος.
Ο επίλογος λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε γιατί μεταξύ μας τον Κινγκ τον διαβάζουμε για 1002 λόγους εκτός από την ανατροπή. Ο Θόλος προέρχεται από τους αγαπημένους μας φίλους των γειτονικών πλανητών.  Μάλλον αυτές οι "σκηνές" του βιβλίου θα ήταν που τράβηξαν τον Σπίλμπεργκ στο να αναλάβει την σκηνοθεσία της σειράς.. 
                                                       Η ΣΕΙΡΑ


                     
Η αλήθεια είναι ότι κρατιόμουν με νύχια και με δόντια να μην δω την σειρά πριν διαβάσω το βιβλίο. Για όποιον δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο θα έλεγα.. Δεν έχει σημασία.
Η σειρά δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο. Γι αυτό και λέγεται Under The Dome και όχι σκέτο The Dome. Με λίγα λόγια, βασίζεται στο βιβλίο και δεν είναι πιστή μεταφορά, όπως έχουμε συνηθίσει με τα βιβλία του King.
Προσωπικά, στην αρχή ξενέρωσα. Μετά από 3-4 επεισόδια συνηθίζεται. Πρόκειται για αρκετά προσεγμένη παραγωγή, καθόλου φθηνή. Οι χαρακτήρες όμως είναι λίγο πολύ soft. Σε καμιά περίπτωση δεν βγάζουν τον δυναμισμό και την παράνοια του βιβλίου. Ανεξάρτητα με όλα τα παραπάνω, το Under The Dome χτύπησε όλα τα κοντέρ και πάει ήδη για δεύτερο κύκλο το καλοκαίρι του 2014. Και πώς να μην πάει όταν στην παραγωγή συνεργάζονται King, Spielberg και ο Δανός Oplev ( The Girl with the Dragon Tattoo).  Θα το παρακολουθήσουμε απλά και μόνο για να δούμε τι εναλλακτικό τέλος είχε σκεφτεί ο Κινγκ...
                                             

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΛΕΙΣΤΑ-JOHN VERDON



Το Κράτα τα Μάτια σου Κλειστά είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Βέρντον με ήρωα τον ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνει. Λίγο σοκαρισμένο και αποτραβηγμένο στο σπίτι του στα βουνά της επαρχίας της Νέας Υόρκης, ύστερα από την υπόθεση του Δολοφόνου των Αριθμών, ο ντετέκτιβ δέχεται την επίσκεψη του πρώην συναδέλφου του Χάρντγουικ σχετικά με μια νέα υπόθεση.
Ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και η Ακέφαλη Νύφη. Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία μια πλούσιας κοπέλας, η οποία κατά τη δεξίωση του γάμου της με τον διάσημο ψυχίατρο Σκότ Άστον βρίσκεται αποκεφαλισμένη στο κήπο του σπιτιού τους. Ο Γκάρνει προσλαμβάνεται ως ειδικός ερευνητής από τη μητέρα του θύματος ώστε να βοηθήσει στην εύρεση του ύποπτου για τη δολοφονία Μεξικανού κηπουρού της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η προσωπική ζωή του ντετέκτιβ δεν μένει ανέπαφη ενώ στην υπόθεση ενεργό ρόλο παίζει και η ψυχιατρική κλινική του Δρ. Άστον, η οποία ειδικεύεται σε νεαρές κοπέλες με βεβαρημένο παρελθόν σεξουαλικής εγκληματικότητας.
Οι πολλές σελίδες του βιβλίου εξηγούν την πολύπλοκη υπόθεση της ιστορίας, η οποία μέχρι να ξετυλιχτεί περνάει από σαράντα κύματα. Ο εξαφανισμένος δολοφόνος-κηπουρός, η κλινική, οι εξαφανίσεις των τροφίμων της, εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση.. ύποπτοι φωτογράφοι. Όλα αυτά τα στοιχεία εισάγονται από τον Βέρντον και άντε να βγάλεις άκρη.
Ο Τζόν Βέρντον σχολίασε ότι το θέμα του βιβλίου επικεντρώθηκε στην σεξουαλική εκμετάλλευση όχι τόσο από την πλευρά του θύματος αλλά από την σκοπιά του θύτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές έχει περάσει κατά το παρελθόν και από την θέση του θύτη. Κεντρική συνιστώσα είναι ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι στην πράξη μια κολλητική αρρώστια η οποία μεταφέρεται από το θύτη στο θύμα, μετατρέποντας το σε ένα πιθανό μελλοντικό θύτη, ο οποίος θα την κληροδοτήσει σε άλλους. Και πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζεται όλη η ιστορία. Αν αυτή η αρρώστια είναι ιάσιμη η όχι..? Θα φανεί στον επίλογο.
Αν και η υπόθεση ήταν συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη, στο βιβλίο είναι εμφανής η προσπάθεια μιας διαρκούς ανατροπής. Τα νέα στοιχεία εμφανίζονται τόσο συχνά και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο που σε ορισμένα σημεία κουράζουν τον αναγνώστη. Σίγουρα πρόκειται για ένα αξιοπρεπές βιβλίο του Βέρντον. Δεν πλησιάζει όμως το Δολοφόνο των Αριθμών ούτε σε ευρηματικότητα ούτε και σε σασπένς.

PHANTOM-JO NESBO



Το Phantom, είναι από τα βιβλία του Νέσμπο που λες ότι κάπου εδώ τελειώνουν όλα για το Χόλε ή.. εδώ αρχίζουν τα καλά. Πολύ μπέρδεμα και ευθύνη για τον επιθεωρητή και μια ιστορία που μας άφησε κάπου στη μέση αγωνιώντας για την συνέχεια (από Σεπτέμβρη περιμένουμε την αγγλική έκδοση του Politi).  
Εδώ ο επιθεωρητής επιστρέφει στο Όσλο, ως πρώην αστυνομικός για να βοηθήσει στη δολοφονία ενός νεαρού διακινητή ναρκωτικών, για το φόνο του οποίου κατηγορείται ο γιος της Ράκελ, Όλεγκ. (δεν τους γλιτώνουμε και τους δύο). Η έρευνα τον οδηγεί στον μεγαλέμπορο με το ψευδώνυμο, Φαντομάς ενώ στο κύκλωμα ανακαλύπτει και ονόματα της αστυνομίας και της πολιτικής.
Παρατηρείται δε ότι εκτός από τον ώριμο πλέον χαρακτήρα του 40αρη Χόλε, ο τρόπος γραφής του Νέσμπο στο Phantom είναι επίσης ένα επίπεδο πιο πάνω. Οι περιγραφές του είναι πιο συναισθηματικές και ξεφεύγουν από τις προηγούμενες κινηματογραφικού τύπου που μας έχει συνηθίσει. Οι ήρωες είναι πιο συνειδητοποιημένοι και οι διάλογοι εξαιρετικοί.
Και αν και στα προηγούμενα βιβλία της σειράς βλέπαμε τον Χάρι να ξεσπάει τα απωθημένα του στο ποτό, εδώ αν και νηφάλιος βγάζει πολύ πόνο.
Για το τέλος του βιβλίου, αν δεν ξέραμε ότι το Politi κάνει πάταγο στη Βόρεια Ευρώπη, θα έλεγα ότι ο Νέσμπο βάζει τελεία. Αναμένουμε λοιπόν μέχρι τον Σεπτέμβρη να δούμε τι τύχη έχει ορίσει ο Νορβηγός για τον Χάρι Χόλε..