Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

O ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ-JO NESBO



Ο Κοκκινολαίμης είναι το πρώτο βιβλίο από την σειρά του Χάρι Χόλε που μεταφράστηκε στη χώρα μας. Εδώ είναι που σχεδόν ξεκινάνε όλα. Εδώ, ο Χάρι γίνεται επιθεωρητής, αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά την σαπίλα μέσα στο αστυνομικό σώμα και γνωρίζει (δυστυχώς!!) τη Ράκελ.
Ο Νέσμπο, οδηγεί τον επιθεωρητή στο κυνήγι ενός "υποψήφιου" δολοφόνου, ο οποίος μέσω παράνομων κυκλωμάτων στη Νορβηγία παίρνει στα χέρια του ένα επικίνδυνο όπλο. Για να ανακαλύψει την αλήθεια ο Χόλε έρχεται αντιμέτωπος με τον κύκλο των νεοναζιστών στην χώρα αλλά και με την συνεργασία τους με αστυνομικούς.
Ενώ η υπόθεση μοιάζει με μια ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία, ο Νέσμπο την πλέκει μέσω ιστορικών γεγονότων. Στο βιβλίο θα δείτε ότι κάνει αναδρομές στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον πόλεμο του Ανατολικού Μετώπου, στο Λένινγκραντ, εκεί όπου η Νορβηγία πολέμησε ως σύμμαχος του Χίτλερ.
Μέσα λοιπόν, από γεγονότα τα οποία ακόμα και σήμερα δεν συζητούνται ανοικτά στη Νορβηγία, δημιουργεί μια ιστορία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Εδώ ο Νέσμπο αναλύει και  το φαινόμενο της ανόδου του νεοναζισμού στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της απώλειας της εθνικής ταυτότητας που δημιουργεί η Ευρωπαική Ένωση αλλά και λόγω της ανεργίας μέσα σε αυτή (το 2000 τα είπε αυτά!!)
Όσο για τον Χόλε, εννοείται ότι τα βγάζει πέρα, ύστερα όμως από πολύ τρέξιμο. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και καλό θα ήταν να το ανακαλύψει ο καθένας μόνος του. Μέσα από τον Κοκκινολαίμη όμως γεννιέται  η ιστορία που διαβάσαμε στο Αστέρι του Διαβόλου, οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσει κάποιος με αυτό το βιβλίο νωρίτερα.
Κατά την άποψή μου, είναι από τα καλύτερα βιβλία του Νέσμπο, όσο αφορά τη γραφή, την υπόθεση αλλά και την ψυχή που έχει καταβάλλει. Όλοι αγαπήσαμε τον Χιονάνθρωπο, αλλά ο Κοκκινολαίμης έχει κάτι ξεχωριστό.
Με λίγα λόγια είναι 100% Νέσμπο...

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΚΜΑΝ-HAKAN NESSER



Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Σημείο του Μπόρκμαν ενώ έχει γραφτεί πριν περίπου μια εικοσαετία παραμένει ακόμα στα best sellers..Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι γράφει ο Νασερ να έχει την ίδια τύχη. Ο "Δάσκαλος", όπως τον αποκαλούν στο χώρο της λογοτεχνίας.
Το σημείο του Μπόρκμαν, είναι μέρος της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Βαν Βετερεν, τον οποίο εμπνεύστηκε ο Νασερ και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Οι ιστορίες λαμβάνουν μέρος στις φανταστικές πόλεις του συγγραφέα. Εδώ, ο επιθεωρητής και η ομάδα του βρίσκονται στο κατόπι ενός δολοφόνου, τον οποίον αποκαλούν Το Τσεκούρι.. Προφανώς γιατί τριγυρνάει ανενόχλητος και αποκεφαλίζει κόσμο με ένα τσεκούρι!
Ο Νασερ έχει το χάρισμα με τη γραφή του να εισάγει τον αναγνώστη στο κόσμο των χαρακτήρων του βιβλίου. Ενώ οι ζωές και οι χαρακτήρες τους μοιάζουν κοινές τους κάνει συμπαθείς. Ο κεντρικός ήρωας ξεχωρίζει για την οξυδέρκειά του... Προσωπικά, τον φαντάστηκα πολλές φορές να κάθεται στο μπαρ και να πίνει παρέα με τον Χάρι Χόλε..
Το βιβλίο κυλάει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ενώ η υπόθεση χτίζεται με μια φυσική ροή. Μέσα από έρευνα και στοιχεία σαν να παρακολουθείς μια αστυνομική ταινία. Μέχρι που φτάνεις στα τελευταία κεφάλαια.. εκεί όπου ο Νασερ σου λέει "Ξέχνα αυτά που ήξερες".. Ανατροπή και έκπληξη χαρακτηρίζει τον επίλογο και γι αυτό και μόνο αξίζει να διαβαστεί.
Η βιβλιογραφία του Νασερ είναι πλούσια. Αξίζει ωστόσο να δείτε και την τηλεοπτική σειρά που έχει βασιστεί στις ιστορίες του επιθεωρητή Βαν Βετερεν, τον οποίο ενσαρκώνει ο Sven Wollter με εξαιρετική παρουσία.

ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΝΕΚΡΩΝ-JOHAN THEORIN



Οι Αντίλαλοι Νεκρών του Johan Theorin, είναι ένα από τα βιβλία που παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στα best sellers των αστυνομικών μυθιστορημάτων, ανάμεσα σε αυτά του Νέσμπο και της Λάκμπεργκ. Για τον Theorin, προσωπικά είχα ακούσει πολύ καλά λόγια και ξεκινώντας το βιβλίο ήμουν θετικά προσκείμενη.
Η υπόθεση αφορά την επιστροφή μιας μητέρας, ύστερα από την εξαφάνιση του γιού της στο μικρό νησάκι του Έλαντ της Σουηδίας. Η αφορμή της επιστροφής της είναι ένα ίχνος που ανακαλύπτει ο ηλικιωμένος πατέρας της, με τον οποίο ξεκινούν μια αναζήτηση στο παρελθόν.
Όπως και η Λάκμπεργκ, έτσι και ο Theorin χρησιμοποιεί έντονα το στοιχείο της μυθοπλασίας. Φανταστικά πρόσωπα, φανταστικές πόλεις και τοπία, μέσα στα οποία ξετυλίγεται μια ιστορία, η οποία δεν αφήνει στον αναγνώστη κανένα αναπάντητο ερώτημα στο τέλος της.
Για τον Theorin, θα έλεγα απλά ότι πρόκειται απλά για έναν αξιοπρεπή συγγραφέα. Ώριμο ύφος, αρκετή φαντασία. Σε καμία περίπτωση όμως δε φτάνει τους σκανδιναβούς συναδέλφους του.
Βέβαια ποτέ δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να μας εκπλήξει μελλοντικά. Σε αυτό τουλάχιστον αφήνει μια ελπίδα με τους Αντίλαλους Νεκρών..

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ-GILLIAN FLYNN



 Το τρίτο βιβλίο της συγγραφέα Τζίλιαν Φλίν. Έχοντας διαβάσει και τα τρία θα έλεγα ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο.  Αν θέλετε να πείσετε κάποιον ότι ο γάμος είναι κακή ιδέα απλά δώστε του να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Στο Κορίτσι που Εξαφανίστηκε η Φλίν απλά λέει ότι ο γάμος και οι σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Στην υπόθεση μας παρουσιάζεται ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο Νικ και η Έιμι που ζουν κάπου στο (αγαπημένο της Φλιν) Μιζούρι των ΗΠΑ. Τα πρώτα κεφάλαια περιορίζονται στη γνωριμία και το γάμο τους και έχουν λίγο ρομαντική προδιάθεση. Και πάνω που πας να ξενερώσεις.. Η Έιμι εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η αστυνομία αρχίζει την έρευνα και ο Νικ θεωρείται ύποπτος.
Στο ενδιάμεσο βγαίνουν στο φως μυστικά που αποδεικνύουν ότι η έγγαμη ζωή δεν ήταν τόσο ρόδινη και κάπως έτσι ξεκινά ένα παιχνίδι επικράτησης του ισχυρού.
Όλα αποκαλύπτονται από τα μέσα του βιβλίου και μετά οπότε δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Θα σταθώ μόνο σε τρία σημεία σχετικά με το τρίτο βιβλίο της Φλιν : 1) Είναι όλοι τρελοί 2) Η ηρωίδα κινείται στα όρια της σχιζοφρένειας (ίσως και να τα ξεπερνάει 3) Η Φλίν έκανε πράξη την υπόσχεσή της. Η μητέρα της ηρωίδας αυτή τη φορά δεν είναι ούτε παρανοική δολοφόνος, ούτε νεκρή!
Το βιβλίο είναι τρομακτικό και σοκαριστικό. Και αν όχι για την υπόθεση, όπως ο Σκοτεινός Τόπος, αλλά γιατί η Φλιν καταπιάνεται με τον τομέα των σχέσεων και με το πώς μια σχέση από μια ρομαντική υπόθεση μπορεί να γίνει μια εκδικητική μανία μέσα από την οποία ο καθένας βγάζει το χειρότερο εαυτό του. Ο επίλογος.. ακόμα πιο ενοχλητικός!
                                                  Η ΤΑΙΝΙΑ

Μετά από τα Αιχμηρά Αντικείμενα και τον Σκοτεινό Τόπο, Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε εξασφάλισε στη Φλιν μια επιταγή με 7ψήφιο αριθμό αφού πρόσφατα η 20th Century Fox αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ξεκινούν τον Σεπτέμβριο 2013 και θα προβληθεί στους κινηματογράφους το 2014. Στο ρόλο τους Νικ θα είναι ο Ben Affleck (ταιριάζει απόλυτα) ενώ ο ρόλος της Έιμι δόθηκε στην Rosamund Pike. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τη μετάλλαξη της από την Jane της Περηφάνιας και Προκατάληψης σε ηρωίδα της Φλιν..

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: GILLIAN FLYNN




Η Τζίλιαν Φλίν μπορεί να μη κουβαλάει μια τεράστια βιβλιογραφία και να περιορίζεται στην συγγραφή τριών βιβλίων. Πρόκειται όμως για τρία εξαιρετικά βιβλία, το ένα καλύτερο από το άλλο. Γι αυτό λοιπόν την ξεχωρίσαμε και πολλοί πιστεύουν σε αυτή.
Η Φλιν γεννήθηκε στο Μιζούρι το 1974 από γονείς καθηγητές. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας αγγλική λογοτεχνία και Δημοσιογραφία. Αργότερα, μετακομίζει στο Σικάγο, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα με την οικογένειά της, όπου συνεχίζει πάνω στις σπουδές της δημοσιογραφίας με ειδίκευση το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της (10 χρόνια) αφοσιώθηκε στην κριτική ταινιών για το περιοδικό Entertainment Weekly. Το 2006, γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Αιχμηρά Αντικείμενα, για το οποίο γράφει τα καλύτερα και ο μάστερ Στίβεν Κίνγκ. Το 2009, επανέρχεται με τον Σκοτεινό Τόπο, το οποίο αποσπά βραβεία και αναμένεται να γυριστεί σε ταινία με πρωταγωνίστρια την Σαρλίζ Θέρον στο ρόλο της Λίμπι Ντέι. Το τελευταίο της βιβλίο, Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012 και ήδη έχει αποσπάσει θετικές κριτικές και προορίζεται για ταινία. Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το νέο της βιβλίο (ο τίτλος δεν μας έχει ακόμα αποκαλυφθεί).
Απίστευτες ιστορίες, τρόμος, τρέλα και σενάρια πλασμένα για ταινίες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Φλίν. Επιλέγει πάντα ηρωίδες γυναίκες και τους δίνει τον πιο επικίνδυνο και ανισόρροπο χαρακτήρα που μπορεί κάποιος να φανταστεί.
Διάβασα πρόσφατα μια συνέντευξή της, στην οποία μας φανέρωσε την αγάπη της για τον Μουρακάμι (εκεί την αγάπησα και εγώ παραπάνω) και στην οποία δήλωσε κατηγορηματικά "Ποτέ μην διαβάζεις Μουρακάμι στο μήνα του μέλιτος".. Κάτι θα ξέρει..!
Αξίζει να διαβαστεί η συνέντευξή της στην οποία αναφέρθηκε στις επιρροές της, στη κρίση αλλά και στην Ελλάδα.. http://www.lifo.gr/mag/features/3290