Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ- ΗΕΝΝΙΝG MANKELL



O Άνθρωπος από το Πεκίνο είναι ένα μυστήριο βιβλίο με αγωνία και σασπένς μέχρι και τη τελευταία σελίδα. Προσωπικά δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό από τον Μανκελ, τον οποίο γνώρισα χρόνια πριν με τους Εκτελεστές Δίχως Πρόσωπο.
Το συγκεκριμένο μεν δεν είναι μια ακόμα ιστορία του επιθεωρητή Βαλάντερ. Είναι όμως από αυτά που ακόμα και αν τα διαβάσεις σε κόλλες Α4, χωρίς επισήμανση συγγραφέα λες "Ναι! Αυτό είναι Μανκελ".
Μια ιστορία φόνου στη Σουηδία, η οποία μέσα σε 550 σελίδες ταξιδεύει τον αναγνώστη από τον 21ο στο 19ο αιώνα και πίσω, από την  Σουηδία, στη Κίνα, στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο και όλα αυτά σαν σε χρονομηχανή .Πώς τα καταφέρνει αυτά ένας συγγραφέας? Να μένει μέσα σε μια ιστορία και να συνδέονται όλες αυτές οι εποχές και τα μέρη μαζί?Ε.. αν είσαι ο Μανκελ μπορείς!!
Στην πράξη πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονο το πολιτικοκοινωνικό στοιχείο. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μανκελ δεν έκρυψε ποτέ την πολιτικοποίησή του και την Αριστερή του δράση.
Αξίζει να διαβαστεί αν όχι για τη δράση αλλά για τον προβληματισμό που αφήνει.

Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ- CAMILLA LACKBERG



Μια από τις πιο πετυχημένες σύγχρονες Σκανδιναβές συγγραφείς. Ξεκίνησα να τη διαβάζω καθαρά από περιέργεια και με σεβασμό στους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της Σουηδίας.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Φιελμπάκα (ακόμα ψάχνω να τη βρω στο χάρτη), ένα μικρό παραθαλάσσιο μέρος της Σουηδίας,  όπου έχει περάσει τα παιδικά της χρόνια η ήρωας του βιβλίου, η επίσης συγγραφέας Ερίκα. Εκεί με τη βοήθεια ενός παλιού φίλου και αστυνομικού (που αργότερα θα παίξει ρόλο στη ζωή της..) προσπαθούν να διαλευκάνουν μια υπόθεση αυτοκτονίας-δολοφονίας.
Τα βιβλία της Λάκμπεργκ στηρίζονται όλα στους ίδιους ήρωες, κάθε φορά με διαφορετικές υποθέσεις. Διαβάζοντας την Παγωμένη Πριγκίπισσα (το πρώτο από την σειρά της), δεν θα έλεγα ότι κάποιος θα αγωνιά για το επόμενο. Το σίγουρο όμως είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα διαβάσει και το δεύτερο. Γιατί αυτό..?
Με τη Λάκμπεργκ απλά περνάς καλά. Μυστήριο και καλογραμμένη υπόθεση με έντονο το χιουμοριστικό στοιχείο. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να διαβάζεις και να γελάς μόνος σου.
Οι ήρωες απλοί, καθημερινοί με αδυναμίες και αρκετά συμπαθητικοί. Πολλοί μπορούν να βρουν και κοινά στοιχεία με την Ερίκα.
Το διαβάζεις απλά γιατί το ελαφρύ και διασκεδαστικό χρειάζεται και αυτό στη ζωή μας.

PREDATOR- PATRICIA CORNWELL



Η βασίλισσα του εγκληματολογικού θρίλερ την αποκαλούν στην Αμερική. Και κάπου εκεί σκέφτομαι πόσο χάλια ακόμα θα είναι οι αυλικοί. (!)
Και όσο το διάβαζα νόμιζα ότι παρακολουθούσα ένα επεισόδιο του CSI. Kαι όχι ότι έχω πρόβλημα με την τηλεοπτική σειρά. Αντιθέτως..
Από μια συγγραφέα με τέτοια φήμη όμως περίμενα κάτι καλύτερο. Γιατί όσο και η διαφήμιση να φτιάχνει και να καταστρέφει φήμες, τα μάτια μου πόνεσαν.
Το βιβλίο έχει τα εξής: σκληρούς αστυνομικούς, κατεστραμμένους χαρακτήρες, ανακρίσεις, ψυχάκηδες, βίαια εγκλήματα, και πολύ έντονο το στοιχείο της εγκληματολογικής επιστήμης. Τόσο που γίνεται κουραστικό.
Διάβασα ακόμα δυο βιβλία της μήπως είχα κάνει λάθος αλλά τελικά επιβεβαιώθηκα ότι η Κόρνγουελ, ηθελημένα ή μη , απευθύνεται κυρίως στο Αμερικανικό κοινό.
Διαβάστε το για την περιέργεια και μόνο (και γιατί δεν παίζει πλέον το CSI)

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ- JO NESBO



Αν είσαι κλασικός φαν του Νέσμπο δεν χρειάζονται λόγια. Αν δεν είσαι τότε με το Χιονάνθρωπο θα γίνεις!

Είναι το τέταρτο βιβλίο του με ήρωα τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε (6o αν μετρήσουμε τα Bat και Cockroaches που αγνοούν στη χώρα μας). Αυτή τη φορά νηφάλιο και ώριμο στα ίχνη ενός serial killer που έχει βάλει στο μάτι ένα συγκεκριμένο τύπο συζύγων και μητέρων (δεν αποκαλύπτουμε ποιών..).

Το σκηνικό εκτυλίσσεται για ακόμα μια φορά στο όμορφο και σκοτεινό Όσλο και το βιβλίο αν και ογκώδες τελειώνει χωρίς να το καταλάβεις. Ξενερώσαμε λίγο στα μέσα του καθώς εμείς που έχουμε μεγαλώσει με θρίλερ το δολοφόνο τον υποψιαστήκαμε. Και πάλι όμως, επειδή με το Νέσμπο δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου προκύψει, απλά το τερματίζεις. Και έπειτα περιμένεις την συνέχεια γιατί ποτέ δεν είναι αρκετό!!

Περιμένουμε τη μεταφορά του βιβλίου στο κινηματογραφικό πανί από τον Σκορσέζε. Αν και την υπόθεση και το τέλος το ξέρουμε. Η μόνη μου αγωνία είναι ποιος θα ενσαρκώσει τον απαιτητικό ρόλο του Χόλε. Όπως και να το κάνουμε είναι αντισυμβατικός, έξυπνος και με τρέλα στο μάτι, η οποία φαίνεται ακόμα και αν τον διαβάζεις.

Αναμένουμε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΙ-STEPHEN KING



Το συγκεκριμένο βιβλίο το ξεκίνησα πριν 7 χρόνια μόλις είχα ενθουσιαστεί από τη καφρίλα του Κινητού .Διάβασα ένα κεφάλαιο και κάπου εκεί το παράτησα. Και αυτό γιατί αν είσαι σε mood βιβλίων του Κινγκ όπως το Κριστιν,το Stand ή το Bag of Bones τότε καλύτερα βάλτο στην άκρη για το τέλος.
"Η Ιστορία της Λισι" δεν είναι  ένα κλασικό best seller του Κινγκ, δεν έχει σκοπό να τρομάξει. Μία ιστορία αγάπης γράφει στο οπισθόφυλλο και κάπου εκεί ο οπαδός του Κινγκ λέει "Πάει!!Τα έπαιξε και αυτός"!
Η αλήθεια είναι οτι πρόκειται για ένα αριστούργημα, υποτιμημένο απο την αγορά, μακριά απο το παιχνίδι του μάρκετινγκ. Ίσως να είναι και μια κατάθεση του συγγραφέα προς το κοινό του, να γράψει κάτι που θέλει να μοιραστεί μέσα σε αυτές τις σελίδες χαρτιού και μόνο εκεί.Άλλωστε η άποψη αυτή εκφράζεται και μέσα απο τον ήρωα του βιβλίου που πρόκειται για ένα νεκρό διάσημο συγγραφέα, ο οποίος θεωρεί οτι η μεγαλύτερη συγγραφική του επιτυχία, ένα βιβλίο που έγινε και ταινία, είναι και η μεγαλύτερη προσωπική του αποτυχία.
Αν μπορούσαμε να βάζαμε τίτλους σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου βάσει του τί συναισθήματα δίνει ο Κινγκ θα χωριζόταν στα εξής: ΘΛΙΨΗ-ΕΡΩΤΑΣ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ-ΑΓΩΝΙΑ-ΓΑΛΗΝΗ .Ολα αυτά γυρνώντας λίγες σελίδες.Φυσικά, δεν λείπει και ο τρόμος. Το στοιχείο του τρόμου βρίσκεται και αυτό σε διάφορα σημεία του βιβλίου .Κάπου ανάμεσα στο συναίσθημα και τον..Χανκ Γουίλιαμς.
Ο Κίνγκ μεταφέρει τον πόνο και την παράνοια μέσα σε ένα φανταστικό κόσμο που έχει πλάσει ο νεκρός συγγραφέας του βιβλίου και στον οποίο μεταφέρεται και η σύζυγός του. Κάποιοι λένε οτι αυτός ο κόσμος με την λίμνη και το δάσος είναι αυτός που πάντα επισκέπτονται αναγνώστες και συγγραφείς όταν χάνονται σε ένα βιβλίο. Αλήθεια ή ψέματα?Θα δείξει...
"Η Ιστορία της Λίσι" είναι ενα καλό μπουλ του Κινγκ (..κρατήστε το αυτό! ).